Ciasto z jabłkiem i budyniem


Składniki:

Biszkopt:

▶ 200 g mąki,

▶ 160 g cukru,

▶ 4 jajka,

▶ 80 ml oleju,

▶ 80 ml wody,

▶ 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Nadzienie: ▶ 4 – 5 jabłek,▶ 2 opakowania budyniu,▶ 60 g cukru,▶ 500 ml soku jabłkowego

Krem: ▶ 500 ml śmietany, ▶ cynamon lub kakao do posypania.

Przyrządzenie:

Białka oddzielić od żółtek.Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę.Dodać wodę i olej.Delikatnie wymieszać.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem.Białka ubić sztywno.Dodać do ciasta.Wymieszać.Piekarnik rozgrzać do 180°C i piec ok 20 min.Jabłka obrać,pozbawić gniazd nasiennych,pokroić w drobną kostkę.Ugotować budyń(na soku jabłkowym zmieszanym z 60 g cukru). Ostudzony budyń rozsmarować na biszkopcie.Odstawić w chłodne miejsce.Ubić śmietanę i rozsmarować na jabłkach.Wierzch posypać cynamonem lub kakao.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s