Ciasto z miodem


ciasto-011p

Składniki:

▶ 6 jajek,

▶ ok 160 g cukru,

▶ 2 łyżki miodu,

▶ 190 g mąki.

Krem:

▶ ulubiony dżem,( ja użyłam malinowego),▶ śmietana

Polewa czekoladowa:

▶ ok 100 g masła,▶ szklaneczka cukru,▶ mleko skondensowane

Przyrządzenie:

Do miski wbić jajka,dodać cukier i miód.Mikserem ubijać ok 10 min,tak,żeby ciasto podwoiło swoją objętość.

ciasto-009

Dodać mąkę,ale teraz już nie ubijać,tylko wymieszać dokładnie łyżką.Piekarnik rozgrzać do 180°C.Piec ok 30-40 min.W między czasie przygotować krem.Dżem mieszamy ze śmietaną.I krem gotowy.Po ostygnięciu ciasta,przekroić na pół.Posmarować kremem,przykryć drugą połówką.Na wierzch polać polewę czekoladową.

Polewa:

Masło rozpuścić.Zmniejszyć ogień dodać cukier i kakao, i mieszać tak długo,aż cukier się rozpuści.Troszkę ostudzić.Dodać trochę mleka.Wymieszać.Ja dodałam jeszcze 4 łyżki naparu z kawy.Polać ciasto jeszcze ciepłą polewą.Można udekorować posypką lub orzeszkami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s