Czekoladowy keks


Składniki:

Ciasto:

▶ 200 g czekolady,

▶ 200 g masła,

▶ 3/4 szklanki kawy,

▶ 1 szklanka cukru,

▶ 3 jajka,

▶ 2 szklanki mąki,

▶ 1/2 szklanki kakao,

▶1 łyżeczka sody i 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

▶ 1 łyżeczka soli,

▶ 1/2 szklanki kefiru.

Polewa:

▶ 150 g czekolady,▶ 3 łyżki mleka,▶ 1 łyżeczka cukru.

Przygotowałam z połowy składników.Objętość jest wtedy wystarczająca do standardowych form do keksu.

Przygotowanie:

Czekoladę i masło rozpuścić podgrzewając.Cały czas mieszać.Dodać napar z kawy(powinien być mocny). Następnie lekko ostudzić i dodać cukier.Wymieszać.Dodawać po 1 jajku.Dobrze wymieszać.W osobnym naczyniu wymieszać mąkę,kakao,sodę,proszek do pieczenia i sól.Dodawać do czekolady na przemian z kefirem.Wyłożyć do natłuszczonej formy.Piec ok.1 godziny 20 min.Sprawdzić patyczkiem.Zostawić w formie do wystygnięcia.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s