Domowy majonez


majo

Majonez zrobiony własnoręcznie, zapewniam wszystkich, jest o wiele smaczniejszy niż ze sklepu i na pewno zdrowszy,bo bez konserwantów.

Składniki:

400 g oleju,

▶ 2 jajka,

▶ 1 łyżka octu,

▶ sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Do głębokiego naczynia wlewamy olej i dodajemy 2 jajka. Najlepiej, żeby jajka były wiejskie, ponieważ ze sklepu nie nadadzą koloru a majonez pozostanie biały. Następnie dodajemy ocet, sól i pieprz. Ubijamy w blenderze tak długo, aż nie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Z domowym majonezem możemy eksperymentować np. zamiast octu dodać sok z cytryny,można również dodać odrobinę musztardy lub ząbek czosnku.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s