Idealny sernik


cheesecake-608963_960_720

Przepisów na sernik jest mnóstwo. Poniżej zamieszczam przepis na klasyczny nowojorski sernik z czarnymi jagodami.

Składniki:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na spód:

1/2 szklanki zmielonych migdałów,

▶ 1/2 filiżanki zmielonych waniliowych wafli,

▶ 1/2 filiżanki zmielonych krakersów,

▶ 2 łyżki roztopionego masła.

Składniki na nadzienie: ▶ 700 g serka śmietankowego lub mascarpone, ▶ 1 i 1/3 filiżanki cukru, ▶ 5 dużych jajek,▶  500 ml śmietany, ▶ 1/4 szklanki mąki, ▶ olejek waniliowy, ▶ 2 łyżki soku z cytryny.

Składniki na polewę: ▶ 1 filiżanka czarnych jagód, ▶ 2 łyżki soku z cytryny, ▶ 2 łyżki cukru, ▶ 1 łyżka startej skórki z cytryny, ▶ 1/2 łyżki mąki kukurydzianej.

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 160° C, okrągłą formę do ciasta natłuścić. Na początku przygotowujemy ciasto pod sernik. W tym celu mieszamy posiekane migdały,zmielone wafle i krakersy oraz stopione masło. Dokładnie mieszamy i wykładamy do formy. Ciasto wyrównujemy i tworzymy brzegi. Następnie przygotowujemy nadzienie. Ser ubić mikserem (ubijać tak długo, aż będzie puszysty). Dodajemy cukier i znów ubijamy. Dodajemy po jednym jajku (ubijać po każdym dodaniu jajka). Kolejnym krokiem będzie dodanie mąki,wanilii i soku z cytryny. Bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietanę i ubijamy. Lekko stukamy miską w stół by pozbyć się pęcherzyków powietrza.Nadzienie wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Wstawić do piekarnika na 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki i zostawiamy go jeszcze na godzinę. Wyjmujemy sernik i czekamy, aż całkowicie ostygnie. Wówczas wstawiamy go na minimum 12 godzin do lodówki. Przygotowujemy polewę. Jagody mieszamy z sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem. Wstawiamy to na słaby ogień i gotujemy 5 min. Dodajemy mąkę kukurydzianą i cały czas mieszając, czekamy aż lekko zgęstnieje. Po wyjęciu sernika z lodówki polewamy polewą.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s