Jak przygotować dobre ciasto francuskie


sol

Ciasto francuskie zakorzeniło się już w naszej kulturze i praktycznie nie możemy sobie wyobrazić bez niego świąt czy po prostu pysznego śniadania. Ciast te możemy zamrażać, dlatego zawsze możemy go zrobić więcej.  Temperatura składników, które używamy do wyrobu ciasta nie może być wyższa niż 20°C.

Jego podstawowymi składnikami jest mąka, woda i sól. Czasami dodaje się ocet i sól rzadziej jajko. Ciasto nie powinno się kleić. Nie powinno być za twarde ani za miękkie. Wałkujemy je zawsze w tym samym kierunku ,by nie niszczyć struktury pęcherzyków powietrza.

Ciasto francuskie bez drożdży.

Składniki:

▶ 1 kg mąki,

▶ 0,5 kg masła,

▶ 1 szklanka wody (bardzo zimnej),

▶ 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie:

Na równą powierzchnię przesiewamy mąkę, dodajemy 50 g masła i siekamy drobno nożem. Następnie wlewamy po troszkę zimnej wody i zagniatamy ciasto. Dokładnie wyrabiamy, powinno być elastyczne. Rozwałkujemy na prostokąt grubości ok. 1,5 cm a na jego środek kładziemy kwadracik z masła grubości 1 – 1,5cm grubości. Przykrywamy je ciastem tak,aby było zakryte. Składamy je jedną krawędzią do środka a drugą na wierzch. Wkładamy do lodówki na ok. 25 min. Po wyjęciu rozwałkowujemy węższą stronę prostokąta. Składamy i znów rozwałkowujemy . Wkładamy znów do lodówki na ok.20 min. Powtarzamy tę procedurę trzykrotnie. Gotowe ciasto możemy zużyć od razu lub podzielone na porcje zamrozić.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s