Kartoflana zapiekanka


scalloped-324243_960_720

Zapiekanka ta to lekkie i bardzo pożywne danie.

Składniki:

▶ 750 g ziemniaków,

▶ 1 duża cebula,

▶ 40 g masła,

▶ 100 ml mleka,

▶ 200 g twardego,żółtego sera (najlepiej 3 różne rodzaje),

▶ 1 łyżka musztardy,

▶ 2-3 pomidory,

▶ sól, pieprz oraz ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę pokroić drobno,podsmażyć na maśle na złoty kolor a następnie wlać mleko. Zagotować. Kartofle ubić i wymieszać z przygotowaną cebulą i mlekiem. Dodać musztardę, szczyptę soli , pieprz oraz 3/4 startego sera. Wszystko dokładnie wymieszać. Żaroodporną formę natłuścić ( sporo masła), wyłożyć przygotowaną masę ziemniaczaną. Na niej ułożyć pokrojone w plasterki pomidory i posypać pozostałym serem. Piekarnik rozgrzać, włożyć zapiekankę i piec ok. 25 min. Ser powinien się roztopić, a zapiekanka powinna nabrać złotobrązowego koloru.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s