Kartoflane kotleciki z grzybami i serem


Składniki:

▶ 800 g ugotowanych ziemniaków,

▶ 150 g pieczarek,

▶ 1 cebula,garść posiekanej kapusty pekińskiej(twarda,soczysta część),

▶ 3 łyżki twardego,żółtego sera,koperek,

▶ sól,pieprz,

▶ 2 jajka,

▶ 2 łyżki śmietany,

▶ 1-2 ząbki czosnku,

▶ bułka tarta do panierowania,

▶ 1-2 łyżki mąki,

▶ 2 łyżki mleka.

Przygotowanie:

Cebulę,czosnek oraz części z kapusty bardzo drobno posiekać.Grzyby oczyścić,drobno pokroić i podsmażyć na maśle razem z cebulą i czosnkiem.Na końcu dodać kapustę.Dusić ok.5 min.Zdjąć z ognia,dodać śmietanę i starty ser.Dobrze wymieszać.Ostudzone ziemniaki utłuc lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać jajko i posiekany koperek.Posolić i popieprzyć.Dodać 1-2 łyżki mąki.Wymieszać.Jako ubić z mlekiem.Na talerzyk wysypać bułkę tartą.Z ciasta uformować nie duże placuszki (nie cieńsze niż 0,5 cm). Na każdy położyć farsz i uformować kotlety.Każdy umoczyć w roztrzepanym jajku a następnie obtoczyć w bułce tartej.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s