Königsberger Klopse lub po prostu pulpeciki z mięsem.


jedz-027z

Składniki:

▶ 500 g mielonego mięsa,

▶ 1- 1 1/2  suchej bułki lub bułka tarta,

▶ 2 drobno posiekane cebule,

▶ 1 jajko,

▶ sól, pieprz,

▶ 1 1/2 łyżki masła,

▶ 3 łyżki mąki,

▶ 3/4 l mięsnego bulionu,

▶ kapary,

▶ 1/2 cytryny,

▶ 2 łyżki białego wina,

▶ cukier,

▶ 1/2 lub 1 cała puszka anchois.

Przygotowanie:

Mięso, bułkę, cebulę, jajko.odrobinę wody, sól i pieprz dobrze ze sobą połączyć. Wilgotnymi rękoma formujemy 8-10 klopsików. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i rozcieramy na gładką masę. So gorącego bulionu dodajemy mąkę roztartą z masłem i gotujemy ok 10 min, cały czas mieszając. Dodajemy kapary i startą skórkę z cytryny. Mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy sok z cytryny,białe wino,cukier i anchois. Doprawiamy do smaku. Wkładamy klopsy i ok 20 min zostawiamy na małym ogniu. Nie zapominamy o mieszaniu.

Zapisz

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s