Kremowa zupa z soczewicy z chlebem flatbread


garn

Składniki:

▶ 1 cebula,

▶ 1 ząbek czosnku,

▶ 150 g marchewki,

▶ 100 g ziemniaków,

▶ 150 g soczewicy żółtej,

▶ 2 łyżki oleju sojowego,

▶ 3/4 l bulionu z kostki,

▶ sól,pieprz,

▶ 1 łyżeczka mielonej kurkumy,

▶ szczypta chili lub pieprzu Cayenne,

▶ 2-3 łyżki soku z cytryny,

▶ 50 g śmietany.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać i podsmażyć aż się zeszklą. Marchew i ziemniaki obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Soczewicę przełożyć na sitko,opłukać zimną wodą i odsączyć. W garnku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa i krótko przesmażyć, Wymieszać z soczewicą. Dodać bulion i doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać kurkumę, chili i sok z cytryny. Wszystko gotować ok 25 min na średnim ogniu. Po ugotowaniu wszystko zmiksować. Dodać śmietanę i znów doprawić do smaku.

Zupa dobrze smakuje z indyjskim chlebkiem Papad.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s