Majonez z kaparami


garn

▶ 2-3 żółtek,

▶ 1 łyżka cukru (niekoniecznie),

▶ 1 łyżka musztardy,

▶ kapary (do smaku),

▶ sok z cytryny,

▶ sól, pieprz,

▶ można dodać octu ok. 1 łyżki,

▶ szczypiorek

Przygotowanie:

Żółtka ubić ze szczyptą soli, musztardą i 1 łyżką soku z cytryny. Do masy jajecznej wlać kilka kropli oleju i ubić mikserem. Następnie bardzo powoli, cienką strużką wlewać resztę oleju. Nie przestawać ubijać. Musi powstać puszysta masa. Kapary doprawić solą i pieprzem. Część kaparów zemleć lub bardzo drobno posiekać i dodać do majonezu. Szczypiorek również posiekać i razem z resztą kaparów udekorować majonez.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s