Murzynek z pianą


forem-1

Składniki:

▶ 2 jajka,szklanka cukru,

▶ 1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki,

▶ szklanka śmietany,▶2 szklanki mąki,

▶ 1 i 1/2 łyżki sody

Krem:

▶ 700 g śmietany, ▶szklanka cukru

Do nasączenia :

▶ pół szklanki syropu z czarnej porzeczki, ▶2 łyżki cukru,▶ 1 szklanka wody.

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem.Dodać dżem i sodę.Ciasto wymieszać ze śmietaną i mąką.Formę wysmarować masłem.Ciasto wlać do formy.Nagrzać piekarnik do 220°C.Piec 15 min,a następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze ok.20 min.Ponownie zmniejszyć temperaturę do 160°C i zostawić jeszcze ok.10 min w piekarniku.Odstawić do ostygnięcia.W międzyczasie przygotować syrop do nasączenia.Wszystko razem wymieszać.Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu,aż się rozpuści cukier.Ciasto rozciąć na 2 części i nasączyć syropem obie części.Przygotować krem.Ubić śmietanę z kremem.Posmarować nim jedną połówkę,przykryć drugą.Na wierzchu posmarować resztą śmietany.Udekorować dowolnymi owocami,posypać startą czekoladą.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s