Ogórki małosolne


kisz-2

Jakie ogórki wybrać?

Najlepiej świeże, takie po prostu z ogródka. Jeżeli takich nie mamy, staramy się wybierać ogórki małe, z cienką skórką  a przede wszystkim takiej samej wielkości. Nigdy nie wybieramy ogórków, które już zaczynają żółknąć.

Jaką wybrać wodę?

Woda to jeden z najważniejszych składników. Najlepiej użyć jest wody z butelki (nie gazowanej). Nie potrzebujemy jej zbyt wiele. Na 5 kg ogórków zużyjemy 2 butelki 5 l. Możemy też użyć wody filtrowanej.

Sekret zasolenia:

Aby ogórki były twarde i chrupiące, namaczamy je na 2-4 godziny. Przed namoczeniem najlepiej oblać je wrzącą wodą a następnie szybko włożyć do zimnej.

Zioła i przyprawy:

Koper, liście czarnej porzeczki i liście chrzanu – to podstawa. Liście porzeczki nadają chrupkość i tworzą aromat. Ponadto chronią ogórki przed pleśnią.

Jaką użyć sól?

Na pewno  nie jodowaną ani morską. Najbardziej odpowiednią będzie gruboziarnista,kamienna sól. Drobna może spowodować, że ogórki będą miękkie. Na 1 l wody używamy 2 łyżki soli.

Oczekiwanie:

Jeżeli ogórki zalejemy gorącą zalewą, to powinny być gotowe w ciągu doby, jeżeli zimną to po 2 – 3 dniach.

Jak przechowywać ogórki małosolne?

Kiedy zalewa ostygnie i ogórki postoją 4- 5 godzin, najlepiej włożyć je do lodówki. W zimnie proces fermentacji jest wolniejszy, dlatego ogórki mogą dłużej stać.

▶ 1.Przepis na ogórki małosolne.

5 kg ogórków, 7- 10 gałązek kopru włoskiego, 1 główka czosnku, 30 liści chrzanu, 4 łyżki pieprzu ziarnistego, 4 łyżki ziela angielskiego, 2 łyżki czerwonego pieprzu, liście porzeczki, 6 łyżek soli.

Przygotowanie:

Ogórki umyć i namoczyć na 2 godziny. Koper i liście chrzanu grubo pokroić (3 liście chrzanu zostawić w całości), czosnek obrać. W emaliowanym garnku lub słoiku położyć na dnie liście chrzanu, a następnie część posiekanego kopru i część przypraw. Ułożyć warstwę ogórków. Następnie znowu koper,chrzan i ogórki. Ostatnią warstwą są całe liście chrzanu. W 3 litrach gorącej (ale nie wrzącej) wody rozpuścić sól i zalać ogórki. Ucisnąć i zostawić na 2 dni.

▶ 2. Ogórki małosolne ” na szybko”.

2 kg ogórków, 10 ziaren czarnego pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżka cukru, sól gruboziarnista, pęczek kopru włoskiego, 2 cytryny

Przygotowanie:

Pieprz pokruszyć w moździerzu razem z cukrem i 2 łyżkami soli. Zdjąć skórkę z cytryny i dodać do pieprzu a następnie wycisnąć sok. Koper pociąć. O górki umyć, odciąć ogonki i namoczyć na godzinę w wodzie. Każdy ogórek rozciąć w poprzek na kilka części. Ogórki posypać solą i pieprzem a następnie polać sokiem z cytryny. Wymieszać. Dodać jeszcze 1- 2 łyżki soli i kopru. Odstawić na 1/2 godziny.

▶ 3.Ogórki z jabłkiem

1 kg ogórków, 2 zielone jabłka, 1 główka czosnku, kilka ziaren czarnego pieprzu, parę gałązek kopru i natki pietruszki, parę liści wiśni, parę liści czarnej porzeczki, 2 łyżki soli.

Przygotowanie:

Z ogórków poobcinać ogonki. Jabłka rozkroić na 4 części. Czosnek obrać. Włożyć ogórki do słoika, następnie jabłka, czosnek, pieprz, koper i pietruszkę. Następnie włożyć liście wiśni i porzeczki. Rozpuścić w wodzie 2 łyżki soli a następnie doprowadzić do wrzenia. Zalać ogórki. Przykryć. Za ok. 6 godzin są gotowe.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s