Parę trików na poprawę smaku kotletów mielonych


img_0064-10p

Każdy z nas a przynajmniej większość lubi kotlety mielone. Staramy się zawsze poprawić jeszcze bardziej ich smak. Poniżej zamieszczam  triki, które sprawią, że kotlety będą jeszcze smaczniejsze.

  1. Bułka do mięsa powinna być namoczona tylko i wyłącznie w zimnej, przegotowanej wodzie – nigdy w mleku ( mleko pozbawia kotlety soczystości)  Wodę możemy zmieszać…. z winem.
  2.  Podczas formowania kotletów dobrze do środka dodać odrobinę lodu i kawałeczek masła.
  3. Kotlety obtaczamy najpierw w mące,potem w jajku. Podczas smażenia jajko chroni kotlet przed utratą soczystości.
  4. pełna panierka – mąka – jajko- bułka tarta
  5. – częściowa panierka – mąka lub bułka tarta + jajko
  6. można użyć podwójnej panierki – mąka – jajko – bułka tarta – jajko-bułka tarta
  7. panierować można również w niezbyt drobno pokruszonym, świeżym chlebie, ale wówczas ta panierka potrzebuje dużo tłuszczu na patelni. Panierkę taką stosuje się  do kotletów z kurczaka, warzyw lub ryby.
  8. kotlety wykładamy na dobrze rozgrzany tłuszcz i smażymy, aż uzyska brązową skórkę. Następnie przekładamy do garnka i na maleńkim ogniu pozostawiamy na ok. 10 min pod pokrywką
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s