Pieczony kurczak z sałatką kartoflaną


 

Składniki:

IMG_0009

Sałatka:

▶ 600 g ugotowanych ziemniaków,

▶ 1 łyżeczka kminku,

▶ sól,

▶ 1 cebula,

▶ 150 ml bulionu z kostki,

▶ 2-3 łyżki octu winnego,

▶ 1 łyżeczka ostrej musztardy,

▶ szczypta cukru,pieprz,

▶ 100 g rzodkiewek,

▶ 2 łyżki pokrojonego szczypiorku,

▶ 3 – 4 łyżki oleju.

Do kurczaka: ▶ 4 piersi z kurczaka,▶ 1-2 łyżki soku z cytryny, ▶ sól, pieprz, ▶ 4 -5 łyżek mąki,▶ 100 g bułki tartej,▶ 2 jajka, ▶ olej do frytkownicy (ok.1/2l).

kurcz

Przygotowanie: Ziemniaki ugotować zw osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Następnie ostudzić, obrać i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Do małego rondelka wlać przygotowany bulion i zagotować razem z cebulą. Zdjąć z ognia. Ocet wymieszać z musztardą,dodać cukier,sól i pieprz.Wlać wszystko do ziemniaków,wymieszać i odstawić. Piec rozgrzać do 80°C. Pierś z kurczaka pokroić w szerokie paski, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Mięso obtoczyć w mące, zanurzyć w rozbełtanych jajkach a następnie obtoczyć w bułce tartej.Rozgrzać olej we frytkownicy do 170°C. Włożyć kurczaka i smażyć ok 4 min  na złotobrązowy kolor. Wyłożyć na papier, odsączyć z tłuszczu i włożyć do piekarnika.

Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, dodać pokrojony szczypiorek i wszystko wymieszać z olejem. Dodać do sałatki ziemniaczanej. Doprawić jeszcze raz do smaku.Podawać z upieczonym kurczakiem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s