Porady babuni


bab

 

  • Zielenina,którą kładziemy na pizzę nie stracił swojego koloru i smaku, należy zanurzyć ją na parę minut w oleju.
  • Gotowane ziemniaki będą lepiej smakować, jeżeli podczas gotowania dodamy parę ząbków czosnku.
  • Pokrojona cebula zachowa świeżość, jeżeli umieścimy ją na spodeczku i posypiemy solą.
  • Jajka dłużej zachowają świeżość jeżeli ułożymy je szerszym końcem do góry.
  • Jeżeli z z cytryny chcemy wycisnąć jak najwięcej soku, musimy ją najpierw oblać wrzącą wodą, następnie położyć na stole, na niej rękę i lekko przyciskając „przeturlać” parę razy. Rozciąć i wycisnąć sok.
  • Witamina C lepiej zachowana jest w gęstych zupach,aniżeli w zupach rzadkich np.w barszczu.
  • Kwas spowalnia gotowanie warzyw, dlatego ocet,kwasek cytrynowy, koncentrat pomidorowy i świeże pomidory dodaje się zawsze pod koniec gotowania.
  • By ziemniak ugotował się szybciej, dodajemy do wody trochę oleju.
  • Jeżeli do gotowania ziemniaków dodamy parę ząbków czosnku, liść laurowy,parę kropel octu i sól, to kartofle będą smakować nawet zimne.
  • Ryż będzie biały i będzie się rozsypywać, kiedy do gotowania dodamy sok z cytryny. Nie przykrywać garnka kiedy ryż się gotuje.
  • Wątróbka będzie smaczniejsza, jeżeli 2-3 godziny przed smażeniem namoczymy ją w mleku.
  •  Ryba będzie smaczniejsza, jeżeli przed smażeniem zanurzymy ją na 5-10 min w mleku, a następnie obtoczymy w mące i położymy na rozgrzane masło na patelni.
  • Ryba nie będzie się rozpadała podczas smażenia, jeżeli 15 min przed smażeniem posolimy ją.
  •  Mrożone ryby do gotowania, wkładamy do zimnej wody.
  • Białka jajek ubiją się szybciej, jeżeli do ubijania dodamy szczyptę soli lub parę kropli cytryny.
  • Świeży chleb lepiej pokroić, jeżeli zanurzymy nóż we wrzącej wodzie.
  • Chleb nie będzie szybko czerstwiał, jeżeli do chlebaka włożymy plaster surowego ziemniaka.
  • Chrupiącą skórkę na kurczaku otrzymamy, jeżeli posmarujemy ją śmietaną.
  • Czasami zdarza się tak, że kura w zupie nie chce być miękka. W tym celu kurę gotujemy 20 min. wyjmujemy ją i zanurzamy na 3-4 minuty w zimnej wodzie a następnie znów do zupy.
  • Aby uniknąć szczypania oczu przy krojeniu cebuli, należy zamoczyć nóż w zimnej wodzie.
  • Ziemniaki smażone na patelni solimy dopiero, gdy są mocno zarumienione. Wcześniejsze ich posolenie spowoduje  brak smaku i utratę koloru.
  • Buraków nie gotujemy w słonej wodzie, ponieważ tracą smak.
  • Jeżeli potrzebujemy tylko kilka kropel cytryny, nie należy jej ciąć. Wystarczy nakłucie grubą igłą.
  • Mrówki w domu. Dobry sposób na pozbycie się mrówek jest położenie spleśniałej cytryny, tam gdzie najczęściej się pojawiają.
  • Tłuszcz nie będzie tak mocno pryskał jeżeli wsypiemy na patelnie odrobinę soli.

 

Reklamy

2 myśli nt. „Porady babuni

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s