Praktyczne porady


kuchb

  1. Mleko nie wykipi, gdy brzeg garnka posmarujemy tłuszczem.
  2. Warzywa np. cebulę. pomidory, czy marchew,przed gotowaniem najlepiej lekko podsmażyć. Zachowają wówczas smak i aromat.
  3. Podczas gotowania mięsa, sól dodajemy 15 min po zagotowaniu.
  4. Mięso i rybę solimy przed smażeniem, kartofle kiedy mają rumianą skórkę.
  5. Liść laurowy, pieprz, tymianek dodajemy 15 min. przed końcem gotowania.
  6. Na 1 kg mąki dodaje się 2 kopiaste łyżeczki sody lub 4-6 kopiastych łyżeczek proszku do pieczenia.
  7. Zamrożone warzywa wrzucamy bez rozmrożenia na wrzątek.
  8. Zeby cytryny dłużej zachowały świeżość wkładamy je do słoika i zalewamy zimną wodą. Wodę zmieniamy codziennie.
  9. Kalafior pozostanie biały, jeżeli podczas gotowania do wody dodamy trochę mleka.
  10. Bakłażany nie będą gorzkie, jeżeli pokroimy je, posolimy, odstawimy na parę minut a następnie opłuczemy zimną wodą.
  11. Do wina nie podajemy cytrusów oraz tłustych ryb.
  12. Ananas lub kiwi nie powinny by* stosowane do galaretek, gdyż zawierają substancje, które zapobiegają jej zagęszczeniu.
  13. Skórki z pomidorów pozbędziemy się, jeżeli je zalejemy w misce wrzącą wodą i  pozostawimy na 30 sek.
  14. Ryż pozostanie biały, jeżeli do wody dodamy odrobinę octu.
  15. Szczypta cukru dodana do wody, gdzie gotują się warzywa,poprawi ich smak.
  16. Fasola będzie smaczniejsza, jeżeli wodę, w której się gotuje, wylejemy zaraz po zagotowaniu, a następnie zalejemy wrzątkiem i ugotujemy. Sól dodajemy pod koniec gotowania.
  17. Mięso będzie miękkie i kruche, jeżeli je namoczymy w mleku na parę godzin.
  18. Wątróbka będzie smaczniejsza, jeżeli przed smażeniem namoczymy ją na 2  godziny w chłodnym mleku.
  19. Miękkie i lepkie ciasto będzie się rozwałkowywać lepiej, jeżeli jego wierzch przykryjemy papierem do pieczenia lub będziemy je rozwałkowywać butelką wypełnioną zimną wodą.
  20. Ciekawostka: Niektórzy z dietetyków uważają, że spożycie czegoś słodkiego (np.kawałek ciasta, kilka kostek czekolady, lody ) przed głównym posiłkiem nie jest złe. Działa to na zasadzie antyaperitifa ,ponieważ przyspiesza to nasycenie glukozy we krwi a w rezultacie zmniejsza głód i chroni przed przejadaniem się.
  21. Ciekawostka: W Chinach i Japonii chryzantema jest… jadalna. Z płatków tego kwiatu przygotowywane są desery. Świeże płatki zanurzane są w mieszaninie jajka i mąki a następnie kładzione na rozgrzany olej. Po usmażeniu płatki są wykładane na papier, który wciąga nadmiar tłuszczu. Chryzantemy zawierają witaminy z grupy B, karoten, kwas askorbinowy, sole mineralne, proste i złożone węglowodany, oraz duże ilości białka (szczególnie liście).
  22. Jeżeli do bulionu dodamy parę łusek z cebuli, zupa nabierze złocistego koloru.
  23. Lukier do tortów i ciastek możemy zabarwić sokiem z buraków lub pomarańczy.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s