Przepis na iryski


forem-1

 

Dzisiaj przeglądając zeszyty natrafiłam na przepis irysków.

Do niego będziemy potrzebowali:

▶ 15 g masła,

▶ 100 g cukru pudru,

▶ 1 łyżka miodu,

▶ 100 g mleka.

Przygotowanie:

Masło roztapiamy na niewielkim ogniu (potrzebujemy do tego niewielki garnuszek. Należy uważać,by masło się nie przypaliło, bo nic z tego nie wyjdzie. Następnie wsypujemy stopniowo cukier puder i rozcieramy. Dodajemy pełną łyżkę miodu. Mieszamy i dodajemy mleko. Gotujemy ok. 25 – 30 min. I tutaj wszystko zależy od naczynia, cukru i miodu. Mieszamy dokładnie cały czas, tak by zawartość nie przyklejała się do ścian, ponieważ zacznie wysychać lub co gorsza palić. Na początku iryski będą koloru ciemnego karmelu, potem ciemnobrązowe i wtedy zdejmujemy je z ognia. Możemy je wlać do foremek lub na jakąś wilgotną powierzchnię. Czekamy teraz aż zastygną no i SMACZNEGO!!!:):):)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s