Sałatka z kalafiora „na ostro”


15-04

Składniki:

▶ 1 kg kalafiora,

▶ 1 -2 marchewki,

▶ 1 papryka,

▶ 1 chili,

▶ 1 cebula,

▶ 3 – 5 ząbków czosnku,

▶ 4 łyżki octu,

▶ sól i pieprz do smaku,

▶ 20 ml oleju,

▶ natka pietruszki.

Przygotowanie:

Kalafior umyć.Podzielić na różyczki.Wrzucić na wrzącą wodę.Po 5 minutach wyjąć delikatnie na durszlak.Polać zimną wodą i odcedzić.Cebulę pokroić drobno..Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych,pokroić na cienkie paski.Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Czosnek rozgnieść.Paprykę,chili,marchew i czosnek podsmażamy parę minut na patelni.Kalafior przekładamy do salaterki.Podsmażone składniki dodajemy do kalafiora.(Nie musimy koniecznie podsmażać,można dodać surowe)Na końcu dodać ocet i olej.Dobrze wymieszać.Włożyć do lodówki na parę godzin.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s