Sałatka z marchewki po arabsku


Przepis pochodzi od mojej znajomej z Iraku,która w poprzednim tygodniu dała mi przepis na tę dość ostrą sałatkę.Dla mnie „bomba”Składniki:

▶ 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,

▶ 50 g natki pietruszki,

▶ 3 łyżki octu winnego,

▶ sól,pieprz,papryka,

▶ pół łyżki posiekanego tymianku,

▶ 250 g marchewki,

▶ pół lub cała główka czosnku,

▶ można dodać posiekaną kolendrę.

Przyrządzenie:

Marchew oczyścić i pokroić w kostkę.Czosnek pokroić w plasterki.Marchew i czosnek zalać wodą w garnuszku.Gotować ok.12 min( wtedy czosnek traci zapach a pozostaje pikantny smak). Odcedzić i ostudzić.(powinno być ciepłe)Pietruszkę posiekać.W miseczce zmieszać przyprawy,dodać ocet,oliwę i pietruszkę.Dobrze wymieszać,aż do rozpuszczenia soli.Zalać sosem marchewkę i znowu dobrze wymieszać.Odstawić do lodówki.A co ciekawe,sałatkę można przechować w lodówce przez tydzień przykrytą folią.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s