Sernik „pyszota”


11.03-029

 

Składniki:

▶ 1 – 2 paczki herbatników,

▶ niepełna filiżanka naparu z kawy,

▶ 1 łyżka amaretto( jak ktoś lubi może być więcej),

▶ odrobina cukru,

▶ sok z cytryny,

▶ 500 dag twarogu,

▶ 4-5 jajek,

▶ szklanka cukru,

▶ 2 łyżki oleju,

▶ cukier waniliowy,odrobina proszku do pieczenia,

▶ 2-3 łyżki kaszy manny,

▶ 100 g rodzynek,tłuszcz do formy.

Przygotowanie:

Wysmarowaną tłuszczem formę wyłożyć herbatnikami.Rodzynki namoczyć.Wymieszać napar kawy z amaretto,odrobiną cukru i sokiem z cytryny.Skropić herbatniki.Żółtka utrzeć z cukrem do białości.Dodać cukier waniliowy.Wymieszać.Dodać twaróg,proszek do pieczenia i kaszę mannę.Wszystko wymieszać.Jeżeli będzie za rzadkie dodać 2 -3 łyżki mąki.8stopniowo po 1 łyżce do uzyskania pożądanej konsystencji). Dodać rodzynki.Wymieszać.Masę serową wyłożyć na herbatniki.Piekarnik nagrzać.Piec 1- 1 1/5h w temp.200 ° C na złoto-brązowy kolor.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s