Sosy i marynaty do sałaty


11-556

 

  • Sos podstawowy: 1 łyżka octu lub soku z cytryny,sól,pieprz,szczypta cukru,4 łyżki oleju. Przyprawy wymieszać z octem lub sokiem z cytryny. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Stopniowo wlać do sałaty. Ilość marynaty jest przeznaczona na  1 sałatę.
  • Marynata klubowa: 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki koniaku, 2 łyżki octu winnego,3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Zastosowanie: zielona sałata,owocowe i mięsne sałatki.
  • Marynata jajeczna: 2 ugotowane na twardo żółtka.1 łyżeczka musztardy,ocet,olej,sól,pieprz i cukier do smaku. Zółtka rozdrobnić. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • Marynata francuska: 1/2 łyżki soli,1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżka octu, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki musztardy. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
  • Marynata indyjska: 2 żółtka ugotowane na twardo,3/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru pudru, papryka w proszku,pieprz,1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki octu, 1/2 filiżanki oliwy z oliwek, 2 łyżki posiekanej papryki, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka posiekanego buraka. Zółtka rozdrobnić,dodać sól, pieprz,cukier, paprykę,sok z cytryny, ocet i olej. Dokładnie wymieszać i dodać resztę składników. Zastosowanie: do owocowych,warzywnych i mięsnych sałatek. Nadaje się również do zielonej sałaty.
  • Marynata kalifornijska: 4 łyżki oliwy z oliwek,2 łyżki soku z grejpfruta lub cytryny, 1/2 łyżeczki cukru pudru, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki papryki. Wszystkie składniki wymieszać. Zastosowanie: do owocowych, warzywnych i mięsnych sałatek. Oczywiście do zielonej sałaty również.
  • Ohio – marynata: 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki sosu Worcestershire, 2 łyżeczki ketchupu, 1 i 1/2 łyżki octu, 1 łyżka oliwy z oliwek,1/2 łyżeczki soli,1/4 łyżeczki musztardy, szczypta pieprzu, 3 krople Tabasco, 1 i 1/2 soku z cytryny. Po kolei dodać wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Zastosowanie do sałatek warzywnych, mięsnych i rybnych.
  • Marynata ze słoniną: 50- 100 g słoniny,1- 2 łyżki octu. Słoninę bardzo drobno pokroić i podsmażyć na rumiano na patelni. Słoninę wyjąć a do wydzielonego tłuszczu dodać ocet. Zagotować. Wymieszać z sałatą, na końcu dodać skwarki.
  • Sos Vinaigrette: 2 ugotowane na twardo jajka,1 mały ogórek konserwowy, 1 łyżka natki pietruszki, 1 mała cebula,3 łyżki octu winnego,5 łyżek oleju,musztarda,cukier sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać ocet i oliwę. Rozcieńczyć 1 łyżką wody, żeby sos nie był zbyt ostry. Zastosowanie do sałat,gotowanej ryby i mięs.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s