Szybki sos do drobiu.


frog-927768_960_720

Jeżeli pieczemy drób, kaczkę lub kurczaka, zostaje wtedy tłuszcz. Nie trzeba zaraz się go pozbywać, tylko zostawić do przygotowania sosu. Taki sos można zostawić w lodówce na ok. 7 dni a w zamrażalniku do 40.

 

Składniki:

▶ 50g tłuszczu wytopionego z pieczenia drobiu,

▶  50 g mąki,

▶ 100g oleju,

▶ 1 szklanka bulionu (rosołu) z kury,

▶ 2 łyżki białego wina,

▶ sól i pieprz do smaku,

▶  rozmaryn, tymianek, majeranek

Przygotowanie:

Olej rozgrzać na patelni na małym ogniu. Dodać zioła i mąkę. Ubić trzepaczką tak,żeby nie było grudek. Dodać tłuszcz z pieczenia i szybko wymieszać. Następnie wlać rosół i gotować do zgęstnienia. Doprawić do smaku, na końcu dodać wino.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s