Warzywny bulion – przepis podstawowy


buli

Jest to podstawowy przepis na bulion, nie taki ze sklepu, gdzie dużo konserwantów i barwników. Przygotowany jest z odpadów z warzyw. Do takiego bulionu możemy użyć np:skórek szparagów, strąków grochu (mogą być bez groszku),liści kalarepy,pora i selera, lubczyku i natki pietruszki. Przygotowanie zajmie nam niewiele czasu, bo ok. 25 min. Tak więc wszystko myjemy i grubo siekamy. Wkładamy do garnka,zalewamy wodą i gotujemy 20 min. Następnie przecedzamy i mamy gotowy bulion, pełen witamin. Aby poprawić smak możemy dodać kostkę rosołową ( na 1/2 l bulionu – 1 kostka rosołowa). Taki bulion może być bazą nie tylko dla zup, ale także i do sosów.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s