Wieprzowina wg.starej receptury


garn

Składniki:

▶ 1000 g wieprzowiny,

▶  3 cebule,

▶ 1 ząbek czosnku,

▶ 1-2 marchewki,

▶ 3 gałązki natki selera,

▶ 200 g pieczarek,

▶ 3 szklanki bulionu,

▶ 1/ 2 szklanki koncentratu pomidorowego,

▶ 3 łyżki sosu sojowego,

▶ 1 łyżeczka soli,

▶ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, pieprz ziołowy,

▶ 1/2 łyżeczki chili,

▶ 1/2 łyżeczki oregano,

▶ 1/2 łyżeczki tymianku,

▶1/2 łyżeczki cukru,

▶ rozmaryn (świeży),

▶ 4 ziemniaki.

Przygotowanie:

Mięso pokroić na niewielkie kawałki i podsmażyć na małej ilości masła na złoty kolor. Dodać posiekany czosnek i cebulę. Dodać pokrojone pieczarki, natkę selera i pokrojoną drobno marchew. Wszystkie składniki dodajemy jeden za drugim. Następnie wszystko razem smażymy ok 10 min. Dodać bulion, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i wszystkie przyprawy (sól, pieprz, oregano, cukier, tymianek, paprykę, chili, na wierzchu położyć rozmaryn). Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu jeszcze 35 min.

Można podać z ryżem. Do tego najlepiej podać czerwone,wytrawne,francuskie wino:)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s