Wszystko o pieprzu


pieprz

Ojczyzną pieprzu są Indie. Obecnie uprawia się go również w Brazylii i Afryce. Jest to krzew pnący (może dochodzić nawet do 11 m), którego kwiatostan daje nawet do 50 owoców podobnych do jagód. Wyróżniamy 4 rodzaje pieprzu: czarny, biały, czerwony i zielony. Jego ostry smak zawdzięczamy składnikowi w nim zawartym tzw. piperynie. Jest to alkaloid, który stymuluje gruczoły ślinowe i powoduje wydzielanie soków żołądkowych (zła wiadomość dla odchudzających się – pobudza apetyt).

W dzisiejszych czasach trudno sobie wyobrazić danie bez użycia pieprzu.Już od tysiącleci pieprz stał się drogocenną przyprawą, która stanowiła nie tylko dodatek do potraw, ale była również walutą. Przyprawa ta przyczyniła się również do rozwoju handlu morskiego.

Istnieją cztery odmiany pieprzu:

  1. Pieprz zielony – Jest on zbierany zanim ziarenka staną się dojrzałe. Nie poddaje się go suszeniu w słońcu, tylko suszeniu w niskich temperaturach (liofilizacja). W ten sposób ziarna zachowują swoją jasnozieloną barwę i lekko pikantny smak. Aby zachować jego wszystkie składniki odżywcze, pieprz zielony jest konserwowany w solance.  Zastosowanie: do dań mięsnych, ryb i zup. Czasami stosowany jest do niektórych deserów.
  2. Pieprz czerwony – (różowy) – to przyprawa, która nie ma nic wspólnego z pieprzem. Nazywany jest tak ze względu na jego pikantność. Pieprz czerwony, to niewielkie kuleczki pokryte delikatną osłonką. Są to czerwone jagody, przypominające wyglądem borówki. Jego smak jest ostry i lekko słodkawy, a zapach delikatny i przyjemny. Podczas obróbki cieplnej smak pieprzu zanika, dlatego należy go dodawać tuż przed końcem gotowania. Przechowywać go można do roku, po tym czasie traci swój cały smak. W dużych dawkach jest toksyczny.
  3. Pieprz biały – jest otrzymywany z dojrzałych,czerwonych owoców, które się moczy w wodzie ok. tygodnia. Kiedy owocnia jest miękka, zostaje usunięta i poddana suszeniu. Pomimo, że pieprz czarny jest najbardziej rozpowszechniony, to biała jego odmiana jest uważana za idealną do wszystkich typów mięs, do sosów, zup a także marynat.
  4. Pieprz czarny – to przyprawa, bez której trudno sobie wyobrazić obecnie jakiekolwiek danie. W średniowieczu jedną z przyczyn wypraw morskich był właśnie pieprz, który stał się przyprawą drogocenną.
  5. Pamiętamy: Pieprz ziarnisty dodajemy zawsze na początku gotowania,pieprz ziołowy, krótko przed końcem gotowania.Witaminy, makro i  mikroelementy zawarte w pieprzu:● Witamina A (beta-karoten) – 310 µg

    ● Witamina B 1                          – 0,11 mg

    ● Witamina B2                           – 0,18 mg

    ● Witamina PP                           – 1.143 mg

    ● Witamina B5                            – 1,4 mg

    ● Witamina B6                            – 0291 mg

    ● Kwas foliowy                            – 17 µg

    ● Witamina C                               – 21 mg

    ● Witamina E                               – 1.04 mg

    ● Witamina K                               – 163.7 µg

    ● Witamina B4                             – 11.3 mg

    ● Potas                                           – 1329 mg

    ● Wapno                                        – 443 mg

    ● Magnez                                        – 171 mg

    ● Sód                                               – 20 mg

    ● Fosfor                                          – 158 mg

    ● Żelazo                                          – 9.71 mg

    ● Mangan                                       – 12.75 mg

    ● Miedź                                           – 1,33 mg

    ● Selen                                             – 4,9 mg

    ● Cynk                                              – 1.19 mg

    ● Fluor                                              – 34.2 mg

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s