Wurstsalat czyli sałatka z kiełbasą po niemiecku


wurstsalat-1

Składniki:

▶ 400 g mortadeli lub innej kiełbasy,

▶ 200 g ulubionego żółtego sera,

▶ 1 duża cebula,

▶ 5 – 6 ogórków konserwowych,

▶ 5 łyżek octu 6%,

▶ 3-4 łyżki oleju,

▶ 100 ml wody z ogórków(niekoniecznie),

▶ 150 ml bulionu(niekoniecznie),

▶ 1 mała papryka,

▶ pieprz,sól,papryka.

Przygotowanie:

Kiełbasę,ser i ogórki pokroić w cienkie paski.Cebulę pokroić w cienkie krążki.Ocet,bulion,wodę z ogórków i przyprawy dobrze wymieszać.Przykryć folią i odstawić na 1-2 godziny.Dodać olej.Zalać sałatkę.Wymieszać.Najlepiej smakuje z ciepłą bagietką lub frytkami.

Ja czasami dodaje (jak mam) grzybki marynowane.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s