Baleron z cranberry


 

garn

Składniki:

▶ 4 cebule,

▶ 140 g + 1 łyżka suszonych cranberry,

▶ 2 kg surowego baleronu,

▶ 1 l bulionu lub rosołu,

▶ 1 łyżka oleju,

▶ 850 g kiszonej kapusty,

▶  sól, pieprz,

▶ 5-6 ziaren jałowca,

▶  3 liście laurowe,

▶ 100 ml białego,wytrawnego wina,

▶ sól, pieprz,szczypta cukru,

▶ 2 i 1/2 łyżki musztardy,

▶ 2 łodyżki natki pietruszki,

▶ 1-2 łyżki zagęszczacza do sosów.

Przygotowanie:

Cebulę obrać. 2 pokroić w paski a dwie grubo posiekać. 140 g cranberry posiekać i wymieszać z musztardą. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Wyłożyć na niego posiekaną grubo cebulę oraz mięso. Mięso natrzeć masą musztardową. Wlać bulion. Rozgrzać piec do 175°C i piec ok 1 i 1/4 godziny. Olej rozgrzać. Paski cebuli zeszklić. Kapustę,jałowiec i liść laurowy dodać i jeszcze 5-6 min dusić. Następnie dodać wino. Przykryć i zostawić jeszcze na 20 min. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.Wyjąć mięso, dodać łyżkę cranberry i zagotować z wytworzonym i przecedzonym sosem. Zagotować. Posypać posiekaną pietruszką.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s