Chili con carne ze śmietaną


chili

Składniki:

▶ 1 duża,czerwona cebula,

▶ 1 ząbek czosnku,

▶ 1-2 chili,

▶ 700 g mielonego mięsa,

▶ 2-3 łyżki oliwy z oliwek,

▶ 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

▶ 600 ml bulionu z kostki,

▶ 1 łyżeczka papryki w proszku,

▶ 200 g pomidorów(mogą być z puszki),

▶ 150g zielonej fasolki,

▶ 300g czerwonej fasoli(puszka),

▶ 1 cebula,

▶ sól, pieprz,

▶ 4 łyżki creme fraiche.

Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Chili umyć i drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć mięso na rumiano. Dodać cebulę,czosnek i chili i smażyć jeszcze ok 2 min.Koncentrat pomidorowy wymieszać z bulionem. Na końcu dodać paprykę i pomidory. Gotować na małym ogniu jeszcze ok 1 godziny, mieszając od czasu do czasu. Zieloną fasolkę umyć i pokroić na 3 cm kawałki i dodać 10 min. przed końcem gotowania wraz z czerwoną fasolą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Następnie podzielić na porcje i do każdej z nich dodać łyżkę creme fraich. Można posypać szczypiorkiem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s