Filet z dorsza w panierce ziołowo-orzechowej


garn

Składniki:

▶ 1 papryczka chili,

▶ 1/2 łyżeczka pieprzu,

▶ 2 łyżki bułki tartej,

▶ 4 łyżki mielonych orzechów,

▶ 50 g miękkiego masła,

▶ 1 żółtko,

▶ sól, sok z cytryny,

▶ 4 filety z dorsza,

▶ pieprz,

▶ 2 łyżki oleju kukurydzianego,

▶ 1 por,

▶  2 łyżki masła,

▶ 100 ml wytrawnego wina,

▶ 100 g creme fraiche.

Przygotowanie:

Chili drobno posiekać (bez nasion). Pieprz zmielić grubo i razem z pokrojonym chili, bułką tartą,orzechami, masłem i żółtkiem dokładnie wymieszać. Na końcu dodać sok z cytryny i sól.(wg smaku). Filet umyć, posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć filet z obu stron na złotobrązowy kolor(po 2 min z każdej strony). Rybę przełożyć na blachę i na każdą położyć masę orzechową.Tak przygotowaną rybę włożyć do nagrzanego piekarnika na 6-8 minut. W międzyczasie umyć por i pokroić go w paski. Na patelni rozpuścić masło,wrzucić por. Smażyć ok. 3 min. Dodać wino i jeszcze zostawić na ogniu ok. 5 min. Śmietanę doprawić do smaku solą. Rozłożyć na talerze przygotowany por, na wierzch położyć rybę.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s