Gulasz z makaronem


stew-518957_960_720

 

Składniki:

▶ 10 g suszonych grzybów (można zastąpić pieczarkami),

▶ 250g szalotek,

▶ 2 marchewki,

▶ 600 g filetu wieprzowego,

▶ 30 g smalcu,

▶ sól,pieprz,

▶ 1/4 białego,wytrawnego wina,

▶ 1/4l bulionu,

▶ 200 g śmietanki,

▶ 1 łyżka kopiasta mąki,

▶ 300 g makaronu typu wstążki.

Przygotowanie:

Grzyby umyć i namoczyć w 1/4 l wody na ok. 3 godziny. Szalotki obrać i przepołowić. Marchew pokroić w kostkę. Filet pokroić na plastry o grubości 1 cm. Smalec stopić, filet podsmażyć, doprawić i zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu podsmażyć szalotkę i marchew, doprawić do smaku. Następnie dodać grzyby razem z wodą, wino i bulion. Przykryć i gotować ok. 15 min. Śmietankę wymieszać z mąką. Po 15 min wymieszać z warzywami i sosem. Gotować jeszcze 5 min. Doprawić znów do smaku.Ugotować makaron. Odcedzić. Podawać z gulaszem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s