Kapary


kap

Kapary (Capparis spinosa) – pochodzą  prawdopodobnie z Azji, choć niektóre źródła podają północną Afrykę i południową Europę. Krzew te rośnie również w basenie Morza Śródziemnomorskiego, Indiach ii Ameryce Północnej. Niektóre gatunki rosną na Kaukazie oraz na krymskich skałach. Istnieją również kapary trujące. Są to gatunki: Capparis tomentosa i Capparis fascicularis.

 

Kapary to kwitnące pąki, które w surowej postaci są niejadalne. Zawierają 85% wody tzn .że są mało kaloryczne (14kcal na 100 g). Ponadto poprawiają apetyt, obniżają ciśnienie krwi, dobrze wpływają na układ pokarmowy.Smak ich jest kwaśny, lekko cierpki.Kwitnie on tylko 1 dzień i jest prześliczny.

W tym dniu zbiera się go w godzinach porannych. Zbierany jest ręcznie a następnie soli lub marynuje w occie lub oleju. Tak przyrządzone podnoszą walory przede wszystkim dań mięsnych oraz sł wspaniałym dodatkiem do sosów zarówno zimnych jak i ciepłych. Kapary smakują dobrze w połączeniu z czosnkiem, oregano,bazylią i majerankiem.

A oto parę przepisów z dodatkiem kaparów:

Kaparowy sos do makaronu.

Podsmażamy szybko paseczki z czerwonej papryki na maśle lub oleju. Do niej dodajemy zmiażdżone 1 -2 ząbki czosnku. Następnie mieszamy wszystko z tuńczykiem z puszki, kaparami i świeżymi, posiekanymi listkami bazylii. Podajemy z ugotowanym makaronem.

Sałatka z kaparów.

Garść rukoli, puszka tuńczyka, kapary, 1 cebula, 100 g parmezanu, sól,pieprz,ocet balsamiczny,oliwa z oliwek.

Cebulę posiekać, ser zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki na sałatkę dobrze wymieszać, skropić octem balsamicznym i na końcu dodać oliwę z oliwek.

Krewetki z kaparami.

750g krewetek, 1 cebula, 500g pomidorów, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 3 łyżki mąki, oliwa z oliwek, sól,pieprz,sok z cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,2 łyżki kaparów.

Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Drobno posiekać pomidory i dodać do cebuli. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i dusić ok 10 min. Krewetki obtoczyć w mące , posolić i podsmażyć. Gotowe krewetki zalać sosem pomidorowym, posypać natką, kaparami i skropić sokiem z cytryny.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s