Kotlet schabowy z kaparami


img_0067

Składniki:

▶ 4 kotlety schabowe b/k (każdy ok 200 g),

▶ sól,pieprz,

▶ 2-3 łyżki mąki,

▶ 2 łyżki oleju,

▶ 1 ząbek czosnku,

▶ sok z 1 cytryny,

▶ 200 ml bulionu z kostki,

▶  szczypta cukru,

▶  40 g zimnego masła,

▶ 4 łyżki kaparów.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 120°C. Kotlet lekko rozbić. Posypać solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć mięso na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni, przełożyć do garnka i wraz z sosem ze smażenia wstawić na ok. 15 min do piekarnika.W międzyczasie obrać czosnek,podsmażyć na oleju lub na odrobinie sosu wytworzonego ze smażenia mięsa, wymieszać z sokiem z cytryny, wlać bulion. Sos gotować 5 min od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Mało pokroić w wiórki i wymieszać z sosem. Na końcu dodać kapary. Mięso wyjąć z pieca, polać sosem.

Wieprzowinę można zastąpić piersią z kurczaka.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s