Makaron z polędwiczkami wieprzowymi


garn

Składniki:

▶ 1 cukinia,

▶ 2 małe cebule,

▶ 750 g polędwicy,

▶ sól, pieprz,

▶ 8 plastrów bekonu,

▶ 2 łyżki oleju,

▶ 6 łodyżek tymianku,

▶ 150 g pomidorów koktajlowych,

▶ 200 g makaronu (wstążki),

▶ 150 ml białego wina,

▶ 200 g kremówki,

▶ cukier.

Przygotowanie:

Cukinię i cebulę pokroić w cienkie paski. Mięso posolić i popieprzyć, na przemian owinąć paskiem cukinii i bekonu. Związać nitką. Rozgrzać olej na patelni. Włożyć mięso i podsmażyć z obu stron (po 3-4 minuty z każdej). Dodać paski cebuli. Rozgrzać piekarnik do 150°C. Włożyć mięso i zostawić w nim na ok. 20 min. Tymianek umyć i grubo pokroić. Pomidory umyć. Mięso wyjąć i zawinąć na 10 min. w folię aluminiową. Ugotować makaron. Pomidory lekko podsmażyć w sosie wydzielonym z mięsa. Dodać wino, śmietanę i tymianek. Wszystko razem pogotować ok. 5 min. Doprawić do smaku solą,pieprzem i cukrem. Makaron odcedzić. Mięso pokroić na plastry. Podawać z makaronem  Danie posypać tymiankiem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s