Nadziewana pieczeń wieprzowa


pi

Składniki:

▶ 1,25 kg karczku (bez skóry),

▶ 2 duże jabłka,

▶ 150 g suszonych śliwek,

▶ 2 łyżki oleju,

▶ 1 łyżka masła,

▶ sól,pieprz,

▶ 2 cebule,

▶ 500 g bulionu,

▶ 15 g suszonych grzybów,

▶ 100 ml porto lub innego podobnego wina,

▶ 100 g śmietany.

Przygotowanie:

Ostrym nożem wyciąć w mięsie otwór o średnicy ok. 3 cm. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę (bez gniazd nasiennych). Jabłka i śliwki na przemian wetknąć w otwór. Parę owoców odłożyć. Olej i masło razem roztopić. Mięso wyłożyć na tłuszcz i podsmażyć ok.10 min z obu stron. Posolić i popieprzyć. Cebulę obrać i posiekać. Dodać do mięsa i smażyć jeszcze ok. 5 min. Dodać bulion i zagotować. Dodać grzyby. Naczynie z pieczenią przykryć i dusić ok. 1 godziny. Następnie przełożyć na blachę. Dodać resztę owoców. Włożyć do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 200°C na ok.15 min.Wydzielony sos przecedzić przez sito, dodać wino. Wszystko zagotować i pogotować na silnym ogniu ok. 5 min cały czas mieszając. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s