Polskie kapary


pol-kapary

Polskie kapary czyli owoce nasturcji.

Nadaje się całkowicie do wykorzystania w kuchni. Ma ona ostry smak i bardzo intensywny zapach. Jej popularność zaczęła się wtedy,gdy odkryto jej walory dietetyczne i zdrowotne. U nasturcji wszystkie części roślin są jadalne, z wyjątkiem korzeni. Jej liście i kwiaty mają soczysty i lekko pieprzowy smak, podobny do rzeżuchy. Bogate w witaminę C liście i łodygi, nadają daniu pikantności. Zawartość witaminy C w nasturcji jest większa niż w liściach sałaty. Ponadto posiada substancje przeciwbakteryjne – fitoncydy.

Drobno posiekane liście nasturcji można podawać ze śmietaną lub majonezem. To z niej przygotować można bardzo smaczne sałatki oraz farsz do pierogów. Służy również jako pikantna przyprawa do dań rybnych i mięsnych. Nasturcja najlepiej smakuje w połączeniu z ziemniakami, jajkami ugotowanymi na twardo, zielonym groszkiem, pokrzywą czy chrzanem.

Jej owoce nadają się wspaniale do marynowania np. ogórków, pomidorów, patisonów, brukselki. Natomiast suszone, roztarte kwiaty są dodatkiem do zup i sosów.

Niedojrzałe pąki i nasiona są marynowane są z innymi warzywami. Mogą być marynowane również samodzielnie. Do marynowania używa się tylko zielonych, bez  żółtego zabarwienia, gdyż te nie nadają są do jedzenia. Są one myte, lekko obsuszane a następnie umieszczane we wysterylizowanych słoikach, zalewane gorącą zalewą, zamykane szczelnie pokrywką i umieszczane w chłodnym miejscu.

indeksb

 

▶ 20 g liści i kwiatów nasturcji, 70 g rzodkiewki, 20g oleju, odrobina musztardy, sól i pieprz.

Liście i kwiaty umyć, drobno posiekać. Dodać plasterki rzodkiewki, wymieszać z olejem i musztardą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

▶ Na 10 liści nasturcji – 2 niewielkie ogórki, szczypiorek, sól i majonez do smaku, 1 jajko na twardo.

Ogórki pokroić na cienkie plasterki, wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i jajkiem na twardo. Doprawić do smaku solą i majonezem.

▶ 60 g kwiatów nasturcji, 30 g włoskich lub laskowych orzechów, 1 pomidor, 10 g miodu, 1 łyżka oleju.

Kwiaty nasturcji umyć i posiekać wraz z łodygami. Wymieszać ze zmielonymi lub posiekanymi orzechami, ze startym na tarce pomidorem (można zastąpić koncentratem pomidorowym),    miodem i olejem. Dobrze wymieszać.

indeksc

 

Przygotowuje się ze świeżo zagotowanej,wrzącej wody (0,5l), soli ( 0,5 – 1 łyżka), cukru (0,5 – 1 łyżka), ocet 10% (1 – 3 łyżki).  Następnie do zalewy dodaje się ziele angielskie (2 szt,), goździki (2 szt), liść laurowy. Gospodynie, które marynują ogórki, mogą skorzystać z tej marynaty.

▶ Pąki nasturcji zalać dwukrotnie wrzątkiem, za każdym razem zostawiając na ok. 4 min. W międzyczasie przygotować marynatę. 0,5 l wrzącej wody, 0,5 łyżki soli, 1 łyżka cukru, ziele angielskie i goździki (nie więcej niż po 2 szt.), odrobina ziół prowansalskich. Na końcu dodać ocet 10%(1-3 łyżki). Aby zalewa była przezroczysta, należy wlewać ją  do słoika przez sito. Słoiki szczelnie zamknąć i przechowywać w chłodnym miejscu. Kiedy „kapary” wyjmiemy ze słoika, należy je na parę dni przełożyć do naczynia z olejem lub oliwy z oliwek.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s