Rigatoni z sosem z gorgonzoli


garn

Składniki:

 

▶ 400 g brukselki,

▶ sól,

▶ 1 cebula,

▶ 6 łodyżek tymianku,

▶ 400 g makaronu (np. Rigatoni),

▶ 2 łyżki oleju,

▶ 25 g masła,

▶ 20 g mąki,

▶ 150 g gorgonzoli,

▶ pieprz,

▶ 20 g orzechów,

▶ 100 g śmietanki,

▶ 500 ml bulionu.

Przygotowanie:

Brukselkę oczyścić, przepołowić i umyć. Wrzucić do gotującej, osolonej wody i gotować ok. 12 min. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Tymianek umyć i oderwać listki. Ugotować makaron. Odcedzić. Olej i masło roztopić na patelni. Dodać brukselkę i krótko podsmażyć. Następnie dodać cebulę i połowę listków tymianku. Znów krótko wszystko podsmażyć. Dodać mąkę, wymieszać. Zagotować. Bulion wymieszać ze śmietanką i dodać do brukselki. Gorgonzolę pokruszyć i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Pogotować jeszcze ok. 2 min. Orzechy grubo posiekać. Makaron wymieszać z sosem, krótko nagrzać. Posypać orzechami i resztą tymianku.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s