Tajlandzka sałatka ryżowa


 

chicken-925657_960_720

Składniki:

▶ 200 g ryżu,

▶ sól,

▶ 4 pomidory,

▶ 125g zielonego grochu lub fasoli,

▶  3-4 szalotki,

▶  20 g imbiru,

▶ 1 garść kolendry,

▶ 1 garść bazylii,

▶ 2 łyżki octu ryżowego,

▶  2 łyżki soku z cytryny,cukier,

▶ 4 łyżki oleju sezamowego.

Przygotowanie:

Ryż ugotować z dodatkiem soli. Zdjąć z pieca,przykryć i odstawić na ok.15 min. Ryż odcedzić, przełożyć do miski i ostudzić. Pomidory umyć i pokroić w niedużą kostkę. Groch przebrać, włożyć do gorącej wody na 2 min a następnie odcedzić.8fasola potrzebuje ok 8 min). Po ostudzeniu groch pokroić na 4 cm kawałki. Szalotkę pokroić w cienkie krążki. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Kolendrę i bazylię posiekać. Zimny ryż razem z pomidorami, grochem, cebulą, imbirem i ziołami dokładnie wymieszać.

Z octu, soku z cytryny,soli i cukru przygotować marynatę. Na końcu dodać olej. Wszystko razem ubić. Zalać nim sałatkę.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s