Zupa cebulowa


food-1234483_960_720

Składniki:

▶ 5 cebul,

▶ 2 szalotki,

▶ 2 łyżki smalcu,

▶ 1 łyżka koncentratu pomidorowego,

▶ 800 ml bulionu z warzyw,

▶ 200 ml wina wytrawnego,

▶ 1 łyżeczka mielonego kminku,sól, pieprz , szczypta cukru,

▶ 4 pajdki chleba,

▶ 120 g twardego,żółtego sera.

Przygotowanie:

Cebulę i szalotki obrać i pokroić w niezbyt grube krążki lub paski. Smalec roztopić, dodać obie cebule i lekko podsmażyć. Koncentrat pomidorowy wymieszać z winem i bulionem. Gotować jeszcze ok. 10 min. Dodać kminek,sól, pieprz i szczyptę cukru. Kromki chleba posypać startym serem. Rozgrzać piekarnik, włożyć chleb i zapiec, aby ser się roztopił. Włożyć do zupy.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s