Bułeczki z rodzynkami i musli


buleczki

 

Składniki:

▶ 500 g mąki,

▶ 12 g drożdży,

▶ 300-350 ml wody,

▶ 50g cukru,

▶ szczypta soli,

▶ 1 łyżka oliwy z oliwek,

▶ 100 g rodzynek,

▶ 60 -100 g musli,

▶ 2 łyżki kakao,

▶ 4 łyżki cukru,

▶ 6 łyżek wody,

▶ 2 łyżki masła,

▶ 2 łyżki zagęszczonego mleka.

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru i mąki. Odstawiamy na 10 min. Do mąki dodajemy drożdże, sól, cukier, oliwę i odrobinę. Wyrabiamy ciasto od czasu do czasu dolewając ciepłej wody. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykrywamy rącznikiem i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce.Następnie lekko ugniatamy i znów odstawiamy na 1 godz. Po tym czasie ciasto lekko ugniatamy i dodajemy rodzynki i musli. Zagniatamy. Rodzynki wcześniej myjemy i obtaczamy w mące. Ciasto dzielimy na 10 części i formujemy bułeczki. Wykładamy na wysmarowaną lub wyłożoną papierem blachę. Nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.40 min. Pieczemy w temp. 200°C ok. 20-30 min, aż do momentu,gdy skórka będzie rumiana. Przygotowujemy glazurę. Mieszamy kakao, cukier, i gorącą wodę. Stawiamy garnuszek na ogień i cały czas mieszamy, aż masa stanie się jednorodna i zgęstnieje. Minutę gotujemy dodajemy masło,mieszamy. Bułeczki polewamy gorącą czekoladową glazurą i natychmiast za pomocą wykałaczki rozprowadzamy na niej mleko i tworzymy wzór.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s