Filet z makreli z pomidorami i oliwkami


garn

Składniki:

▶ 200 g pomidorów,

▶ 150 g czarnych i zielonych oliwek bez pestek,

▶ 2 ząbki czosnku,

▶ 4-5 łodyżek kolendry,

▶ 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,

▶ 1 łyżka soku z cytryny,

▶ 8 gotowych filetów z makreli ze skórą,sól,pieprz.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Pomidory umyć. Oliwki odcedzić z zalewy.Czosnek obrać i grubo posiekać. Listki kolendry umyć i również grubo posiekać. Do małej miseczki włożyć kolendrę razem z czosnkiem, dodać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Wylać marynatę do ceramicznej formy do zapiekania. (można podzielić na 4 porcje i zapiekać każdy filet osobno). Makrele umyć i osuszyć. Ułożyć w formie skórą do dołu. Dodać pomidory i oliwki. Całość skropić oliwą z czosnkiem. Posolić i popieprzyć Wstawić do pieca na 10 min.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s