Golonka z kiszoną lub czerwoną kapustą


germany-549690_960_720

Składniki:

▶ 4 golonki każda po ok.450g,

▶ 2 cebule,

▶ 2 marchewki,

▶ pół pora,

▶ 2 liście laurowe,

▶ 1 łyżeczka pieprzu,

▶ 2- 3 ziela angielskie,

▶ 4 ziarna jałowca.

Kapusta:

▶ 2 – 3 goździki,▶ 1 łyżka smalcu, ▶ sól,pieprz,▶ 1 cebula,▶ 2-3 liście laurowe,▶ 600 g kiszonej kapusty.

Przygotowanie:

Golonkę włożyć do dużego garnka z 3 1/2 l zimnej wody, zagotować, zdjąć wytworzoną pianę,zmniejszyć ogień. W międzyczasie obrać warzywa i drobno pokroić. Warzywa razem z przyprawami dodać do golonki i dusić 1 1/2 godziny. Zdjąć z ognia, bulion przecedzić przez sito. Golonkę odłożyć na bok. Przygotować kapustę. Cebulę przekroić na pół i pokroić w paski.Smalec rozpuścić w dużym garnku, dodać cebulą i zeszklić. Dodać kapustę(bez soku). Wymieszać. Dodać  400 ml bulionu oraz przyprawy, wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem. Golonkę położyć na kapustę,przykryć i gotować ok. 50 min.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s