Jabłkowy deser z klonowym syropem i mascarpone


forem-1

Składniki:

▶ 2 duże jabłka,

▶ 1/2 laski cynamonu,

▶ 2 łyżki klonowego syropu,

▶ 1 łyżka soku z cytryny

Krem:

▶ 250 ml mleka,▶ 3 – 4 łyżki cukru waniliowego,▶20 g mąki ziemniaczanej,▶ 2 żółtka,▶ 200 g mascarpone,▶ 50 g mlecznej czekolady.

Przygotowanie:

Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę. Pokrojone jabłka, laskę cynamonu,syrop klonowy i sok cytrynowy włożyć do garnka.. Zagotować a w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Jabłka pogotować ok. 5 min, nie powinny być miękkie. Ostudzić. Przygotować krem. 3 4 łyżki mleka odlać i odstawić. Cukier waniliowy zagotować z resztą mleka i zdjąć z pieca.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z resztą odstawionego mleka i żółtkami.  Mieszaniną wlać do waniliowego mleka i ciągle mieszając poczekać aż zgęstnieje. Następnie odstawić do ostudzenia. Na końcu wymieszać z mascarpone. Cynamon wyjąć. Jabłka układać na przemian z kremem waniliowym do pucharków. Na wierzch posypać startą czekoladę (można również posypać orzechowym krokantem).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s