Kruche ciasto z jabłkami


img_0009

Składniki:

▶ 4 szklanki mąki,

▶ 1 proszek do pieczenia,

▶ 1 kostka masła,

▶ 1 szklanka cukru,

▶ 4 – 5 łyżek kwaśnej śmietany,

▶ 1 cukier waniliowy,

▶ 2 całe jajka, ▶ 1 żółtko,

▶ 1 łyżka bułki tartej,

▶ cynamon,

▶ 100 g rodzynek,

▶ 1,5 – 2 kg jabłek.

Przygotowanie:

Mąkę, proszek i masło posiekać. Dodać żółtko, całe jajka, cukier waniliowy,cukier,śmietanę i wyrobić.Zrobić z ciasta kulą i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. W międzyczasie obrać jabłka i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka, dodać odrobinę wody, 1- 2 łyżek cukru, oraz cynamon. Ugotować do miękkości. Dodać wcześniej namoczone rodzynki. Wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Pierwszą część rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej formy. Na wierzchu ułożyć ugotowane jabłka. Rozwałkować drugą połowę ciasto,przykryć jabłka. Piec w temp. 180°C na złotobrązowy kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s