Oryginalny sernik lwowski


cake-1258736_960_720

▶ 400 g tłustego twarogu,

▶ 2 średnie, ugotowane ziemniaki,

▶ 4 jajka,

▶ 100 g masła o temperaturze pokojowej,

▶ 100g rodzynek,

▶ 1 cytryna,

▶ ekstrakt z wanilii,

Przygotowanie:

Im tłuściejszy twaróg, tym sernik bardziej soczysty.

Najpierw gotujemy i odcedzamy kartofle. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoknięcia. Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Potem skórkę z cytryny.Twaróg przepuścić najlepiej  2 razy przez maszynkę. Wymieszać go z ziemniakami i skórką cytrynową. Następnie dodać miękkie masło. Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać połowę cukru i ubić na puszystą masę. Zółtka wymieszać z twarogową masą. Dodać wanilię.Ubić białka z resztą cukru na sztywną pianę. Stopniowo dodać do masy. Na końcu dodać rodzynki. Formę natłuścić lub wyłożyć papierem. Wyłożyć sernik do formy. Piec w 180°C ok. 1 godziny. W czasie pieczenia sernik mocno urośnie a potem opadnie, ale to normalne. Można polać polewą czekoladową.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s