Pikantny stek wieprzowy


stek-wiep-z-ryz

 

Składniki:

▶ 250 g ryżu,

▶ sól,pieprz,

▶ 200 g  miąższu z ananasa,

▶ 1 czerwona papryka,

▶ 2 łyżki posiekanej kolendry,

▶ 2 łyżki soku z limetki,

▶ 4 łyżki oliwy z oliwek,

▶ 4 steki wieprzowe (po 150 g każdy),

▶ 1 łyżeczki curry,

▶ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.

Przygotowanie:

Ryż opłukać na sitku i ugotować z podwójną ilością osolonej wody. Ananas pokroić na małe kawałki. Paprykę pozbawić białych ścianek i gniazd nasiennych. Pokroić w drobną kostkę. Ananas, paprykę oraz kolendrę skropić sokiem z limetki. Wymieszać. Dodać 2 łyżki oliwy i ponownie wymieszać. Doprawić solą do smaku. Resztę oliwy wymieszać z curry i papryką w proszku.Mieszanką tą posmarować mięso. Patelnię rozgrzać i podsmażyć mięso na niezbyt dużym ogniu 5-6 min z każdej  strony. Następnie posypać solą i pieprzem. Ryż wyłożyć na talerze a następnie mięso. Podawać z przygotowanym wcześniej ananasem.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s