Tort „Brigadeiro”


 

czekol-tort-g

Składniki:

▶ 300 g mąki,

▶ 5 jajek,

▶ 200 ml wody,

▶ 100 ml oleju,

▶ 170 g cukru,

▶ 4 łyżki kakao.

Składniki kremu:

▶ 500 ml śmietany (22%),▶ 2 łyżki masła,▶ 150 g ciemnej czekolady,▶ 1 proszek do pieczenia,▶ 4 łyżki kakao,▶ 1 puszka zagęszczonego mleka.

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy krem. W tym celu mieszamy wszystkie składniki, stawiamy na ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy jeszcze 10-15 min nie przerywając mieszania. Krem powinien być jak niezbyt gęsta śmietana, po ochłodzeniu i tak zgęstnieje. Następnie przygotowujemy ciasto. W misce mieszamy wodę z kakao i podgrzewamy(musi wrzeć) w garnuszku lub w mikrofalówce. Mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Zółtka ubijamy z cukrem do białości i nie przerywając ubijania wlewamy olej a następnie jeszcze dobrze ciepłe kakao z wodą. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z białek na sztywno i mieszamy ją dokładnie z ciastem. Tak przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blachy. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku w temp. 170-180°C ok 1 godz i 15 min.Po upieczeniu biszkopt ostudzamy, kroimy na 3 krążki. Krążki,wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Posypujemy startą czekoladą i odstawiamy na parę godzin a najlepiej na noc.

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s