Wszystko na temat jajek


ja

  • Uważa się, że jajka są szkodliwym produktem, ponieważ wytwarzają cholesterol. Eksperci twierdzą, że zawierają mnóstwo tłuszczów nasyconych. Jednak badania wykazały,że jajka kurze zawierają fosfolipidy, które wręcz przeciwnie, przyczyniają się do obniżenia cholesterolu.
  • Niektórzy twierdzą, że jajka są szkodliwe dla wątroby. Nic bardziej mylnego. Fosfolipidy uwalniają wątrobę od substancji toksycznych. Ponadto jajka pomagają pozbyć się alkoholu z wątroby.
  • Wiele osób nie jada jajek na kolacje,gdyż uważają, że są ciężkostrawne. Jajko, zostanie strawione już po 3 godzinach.Każde inne jedzenie potrzebuje dużo więcej czasu, tak więc przez noc staje się obciążeniem dla żołądka.
  • Jaśniejsze żółtka są zdrowsze. Nieprawda. Kolor żółtek zależy od tego co kury jadły i jakie dodatki zostały dodane do ich karmy.
  • Wzrost zachorowań na salmonellę jest przypisywana jajkom, a to jest inaczej choroba brudnych rąk.Wszystkie bakterie są eliminowane podczas obróbki cieplnej tzn podczas ich gotowania czy smażenia.
  • Jajka z brązową skorupką są smaczniejsze od jajek w białej skorupce. Fałsz. Smak jajka zależy od żywności, którą się karmi ptaki.

Zapisz

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s