Zupa jarzynowa z pulpecikami


zupa

Składniki:

▶ 500 g mięsa mielonego,

▶ 1 ząbek czosnku,

▶ 1 łyżeczka mielonego imbiru,

▶ 1 jajko,

▶ 2 -3 łyżki bułki tartej,

▶ 1 – 2 łyżki sosu sojowego,

▶ 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych,

▶ 250 g drobnego makaronu,

▶ 800 ml bulionu warzywnego,

▶ 200 g fasoli,

▶ 150 g kolbek kukurydzianych,

▶ 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli,

▶ 1 łyżka posiekanej kolendry.

Przygotowanie:

Mielone przełożyć do miski, obrać czosnek i posiekać.Czosnek, imbir i jajko wymieszać z mięsem. Następnie dodać tyle bułki tartej, aby można było uformować pulpeciki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć pulpeciki na złotobrązowy kolor. Ugotować makaron. Bulion zagotować. Fasolę umyć i pokroić na 3-4 cm kawałeczki. Kukurydzę pokroić na małe kawałki. Wszystko dodać do zupy i gotować ok. 8 min. Makaron odcedzić i dodać wraz z pulpecikami do zupy.Doprawić do smaku sosem sojowym. Podawać z posiekaną,czerwoną cebulą oraz posiekaną kolendrą.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s