Ciasto z gruszkami i jabłkami


forem-1

▶ 300 g mąki,

▶ 75 g cukru,

▶ 4 łyżki bardzo zimnej wody,

▶ szczypta  soli,

▶ 2 gruszki pokrojone w kosteczkę,

▶ 4 jabłka pokrojone w kostkę,

▶ 1 cytryna,

▶ 150 g cukru pudru,

▶ 250 g masła..

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę, sól, cukier, pokrojone masło – wszystko razem mieszamy. Dodajemy zimną wodę i jeszcze raz mieszamy. Formujemy kulę  wkładamy ją na godzinę do lodówki.

Nadzienie: W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy jabłka pokrojone w drobną kostkę. Smażymy ok. 5 min. Dodajemy gruszki,pokrojone też w drobną kostkę, cukier puder i sok z cytryny. Smażymy wszystko razem 10 – 15 min od czasu do czasu mieszając by nam się nie przypaliło. Masa powinna być miękka i gęsta. Lekko ostudzić. Ciasto dzielimy na 2 części. Obie połówki ciasta rozwałkowujemy tak, by pasowały do okrągłej formy. Wykładamy jedną połowę ciasta do posmarowanej formy, ciasto równo układamy wjeżdżając wysoko na brzegi. Wykładamy usmażone owoce i zamykamy rozwałkowaną drugą połową. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp.180°C ok 40 – 50 min. Posypujemy cukrem pudrem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s